2.5 милиона яйца от Украйна са внесени в България по партньорска

...
2.5 милиона яйца от Украйна са внесени в България по партньорска
Коментари Харесай

Птицевъдите се съмняват в премаркиране на 2.5 млн. украински яйца като български

2.5 милиона яйца от Украйна са внесени в България по партньорска стратегия предходната седмица, само че към момента не са на пазара. Това заяви ръководителят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов пред БНР.

По думите му това са бързооборотни артикули и би следвало ден-два след тяхното физическо идване, да се появят в българската комерсиалната мрежа. Именно заради това Гълъбов се притеснява, че яйцата са премаркирани като български.

Ако маркирането на яйцата е правилно, би трябвало да виждаме в комерсиалната мрежа към 20% украински яйца, само че такива данни няма, посочи Гълъбов. Той уточни, че от Съюза са сезирали Агенцията за сигурност на храните, която да ревизира дали произходът на яйцата не се манипулира. Птицевъдите ще изискат информация също от Агенция " Митници " за вноса на яйцата.

" Българските консуматори няма да купят толкоз украински яйца ", твърди Ивайло Гълъбов и добави, че премаркирането е " остаряла процедура на контрабандистите ".

В същото време няма коя компания или съдружие да продаде толкоз огромно количество украински яйца на българския пазар, по думите му. Очакваме яйцата за Великден да станат 10 милиона, уточни още той.

В сферата на производството на яйца у нас има над 120 компании, които създават на ден към 4 млн. яйца, от които 1 млн. се изнася, изясни Гълъбов. Според него българското птицевъдство е в задоволително добра кондиция, с цел да задоволи вътрешното ползване с яйца и птиче месо.

Председателят на Съюза уточни и че през последните 2 месеца у нас цената на едро на яйцата от производител се задържа и съгласно Евростат за предходната седмица цената на яйце излиза на към 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разноски, добави той и посочи, че тази цена е най-ниската в Европейски Съюз .

Не чакаме цената да се промени към Великденските празници и няма предпоставки за това, сподели още Гълъбов. Той посочи, че сходно негово изказване по Българска национална телевизия е било " една от основанията

А по отношение на самата инспекция, Гълъбов не схваща какво са търсили от Комисия за защита на конкуренцията в офисите на Съюза в случай, че той не прави стопанска активност, а е просто Неправителствени организации.

" Документите, които бяха конфискувани от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички обществена информация. Няма по какъв начин да намерят пазарна информация в офиса , защото ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените ", увери Ивайло Гълъбов.
 Комисия за защита на конкуренцията ревизира 7 вериги, птицевъдите и млекопреработвателите
Комисия за защита на конкуренцията ревизира 7 вериги, птицевъдите и млекопреработвателите

Работата по доказване на антитръстови нарушавания е голяма, само че ще я правят бързо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР